top of page
NiflheimRunicW.png

Levende geschiedenis in de vroege middeleeuwen

Wij brengen de Vikingperiode 900 tot 1000 na Chr. zo correct mogelijk tot leven, in onze manier van werken en leven in het kampement. Hierbij laten wij ambachten en het dagelijks leven zien uit deze tijd zoals handspinnen, wol verven, koken, hout draaien, smeden, vechten, Hnefatafl en het maken van bogen.

Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien van deze ambachten in ons kampement.

 

Houtdraaien

De Niflheim Vikings brengen een houtdraaibank uit de Vikingperiode met zich mee. Hierbij wordt gedemonstreerd hoe de Vikingen houtwerken maakten met een draaibank. Deze draaibank is op een slimme manier gemaakt van takken en stammen met touw.

Smeden van ijzer en staal

Binnen de Niflheim Vikings zijn er meerdere sibben die deelnemen aan de smederij op het kampement. In de smederij wordt ijzer en staal bewerkt naar bruikbare vormen, zoals ophanghaakjes, scharnieren, mesjes en dergelijke voorwerpen. Deze kunnen dan weer handig gebruikt worden op het kampement, of wellicht bij u thuis.

Handspinnen

Wol of vezelgaren spinnen is het ineendraaien van losse vezels tot een langere en sterkere draad. Losse vezels van wol of vlas zijn niet bruikbaar om te weven. Ze moeten daarom eerst tot bruikbare draden verwerkt worden. In de Vikingperiode gebeurde het spinnen veelal met de hand.

Vechtdemonstraties

De Niflheim Vikings heeft ook vechters die trainen in het kampement als de ruimte dit toelaat. Bij sommige evenementen zijn er ook reconstructies van veldslagen of vechtdemonstraties te zien. De veiligheidsvoorschriften van veel grote re-enactment evenementen in West en Oost Europa worden gehanteerd.

Boogschieten

Binnen de Niflheim Vikings zijn ook boogschutters die graag een pijl schieten richting een doel. Indien vechters voldoende bescherming hebben en het evenement het toelaat, kunnen zij ook bijdragen aan gereconstrueerde veldslagen. Zij zullen dan de vechters op afstand houden met de regen van pijlen.

Bogen maken

Naast het draaien en snijden van houten voorwerpen worden er ook bogen gemaakt. Deze bogen worden gemaakt met houtsoorten gebruikt in de Vikingperiode. Wanneer deze bogen klaar zijn, worden ze uitvoerig getest om goed mee te schieten. Gemaakte bogen zijn vaak ook te zien op het kampement.

Houtsnijwerk

Met het snijden van hout worden voornamelijk kleinere siervoorwerpen gemaakt, zoals houten beeldjes. Ook worden gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals lepels, schalen en kommen. Erg praktisch, want deze gebruiken we ook gelijk om mee te eten.

Hnefatafl

Hnefatafl is een strategisch Viking spel, vergelijkbaar met schaken. Er wordt uitgelegd hoe het spel met vele varianten en verschillende regels gespeeld wordt. Durf jij het spel te spelen tegen onze Viking?

Wol verven

Om de wol kleur te geven op middeleeuwse wijze, wordt het gekleurd door middel van water, vuur en ingrediënten voor de juiste kleur. Hierbij worden meestal planten gebruikt met Aluin. Verschillende planten geven een verschillend resultaat in kleur.

Koken7.JPG

Koken

Centraal in het kampement van de Niflheim Vikings zal vaak worden gekookt. Het eten wordt bereid zoals dat in een kampement in de Vikingperiode ook is gedaan, boven een houtvuur. Dit kan een flinke uitdaging zijn, want alle Vikingen krijgen meerdere keren per dag honger! Gelukkig zijn er Vikingen die erg goed zijn in het koken voor de hele groep.

Om de wol kleur te geven op middeleeuwse wijze, wordt het gekleurd door middel van water, vuur en ingrediënten voor de juiste kleur. Hierbij worden meestal planten gebruikt met Aluin. Verschillende planten geven een verschillend resultaat in kleur.

Centraal in het kampement van de Niflheim Vikings zal vaak worden gekookt. Het eten wordt bereid zoals dat in een kampement in de Vikingperiode ook is gedaan, boven een houtvuur. Dit kan een flinke uitdaging zijn, want alle Vikingen krijgen meerdere keren per dag honger! Gelukkig zijn er Vikingen die erg goed zijn in het koken voor de hele groep.

Viking spellen

Wanneer de mogelijkheid zich aanbied worden er verschillende spellen uit de Viking periode gespeeld. De spellen zijn bedoeld voor vermaak, maar tegelijkertijd ook bedoeld om inzicht en het lichaam te trainen voor in gevecht. Er worden verschillende spellen gespeeld zoals Hnefatafl (bordspel), Jomswikinger (blinddoek spel met kist), Glima (worstelen) en Toga Hönk (touwtrekken).

bottom of page